cafeaCu toții iubim cafeaua, pentru aroma și gustul său bogat, inconfundabil, care ne delectează și ne înviorează diminețile. Tot mai multe studii arată însă că această băutură, folosită încă din cele mai vechi timpuri, nu este doar plăcută ci vine însoțită și de multiple beneficii.

Vesta tranzitează Berbecul între 7 februarie și 14 aprilie

Potrivit statisticilor mondiale, citate de site-ul de specialitate Coffee Rank, aproximativ 30%-40% din populația lumii consumă zilnic cafea, iar producția și volumul consumului au crescut de la an la an.

În Statele Unite, aproximativ 65% dintre americani sunt băutori de cafea, dar, în pofida acestui procent mare, se pare să recordul la consumul de cafea îl dețin statele din nordul Europei, respectiv Finlanda, Țările de Jos și Suedia, cu o cantitate record de 9-10 kilograme pe an de persoană!

O cantitate mare consumă și italienii, 6,69 de kilograme pe an de persoană, urmați abia apoi de americani și spanioli, cu peste 4 kilograme, și canadieni, cu circa 3 kilograme.

Cifrele cresc de la an la an, așa că, în curând, va fi greu să mai găsim pe cineva în lume care să spună că nu a gustat sau că nu bea deloc o cafea.

Acestea fiind spuse, haideți să vedem care sunt beneficiile aduse de consumul regulat de cafea pentru starea noastră de sănătate.

Feng Shui: Culorile norocoase ale anului 2023

Beneficiile cafelei

Deși cercetătorii nu știu întotdeauna exact care dintre ingredientele cafelei sunt responsabile pentru producerea rezultatelor de stimulare a sănătății în studiile lor, există dovezi potrivit cărora consumul de cafea poate ajuta la următoarele:

1. Îmbunătățește sănătatea generală

O analiză a aproape 220 de studii despre cafea, publicată în revista medicală BMJ în 2017, a constatat că băutorii de cafea se pot bucura de mai multe beneficii generale pentru sănătate decât persoanele care nu beau cafea.

Analiza a constatat că, în timpul perioadei de studiu, băutorii de cafea au avut cu 17% mai puține riscuri de a muri devreme din orice cauză, cu 19% mai puține șanse de a muri de boli de inimă și cu 18% mai puține riscuri de a dezvolta cancer decât cei care nu beau cafea.

2. Protejează împotriva diabetului de tip 2

Un studiu din 2014 al cercetătorilor de la Harvard, publicat în revista Diabetologica, a urmărit aproape 124.000 de oameni timp de 16 până la 20 de ani.

Cei care și-au crescut consumul de cafea cu mai mult de o ceașcă pe zi, pe o perioadă de patru ani, au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2; cei care au scăzut consumul cu o cană pe zi au avut un risc cu 17% mai mare de a dezvolta boala.

Motivul poate fi prezența antioxidanților din cafea, care reduc inflamația (inflamația contribuie la riscul de diabet de tip 2).

Dacă aveți deja diabet zaharat de tip 2, ar trebui totuși să evitați produsele care conțin cofeină, inclusiv cafeaua. S-a demonstrat că cofeina crește atât nivelul glucozei din sânge, cât și al insulinei la persoanele care suferă de această boală.

3. Ține sub control simptomele bolii Parkinson

O serie de studii au sugerat că ingerarea de cofeină poate reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson, iar cercetările publicate în 2012 în jurnalul Academiei Americane de Neurologie au arătat că o doză zilnică de cofeină echivalentă cu cea găsită în două căni mari de cafea neagră poate ajuta la controlul mișcărilor involuntare ale persoanelor care au deja boala. (Ar trebui să bei aproape opt căni de ceai negru preparat pentru a obține aceeași cantitate de cofeină)

4. Încetinește progresul demenței

Într-un studiu din 2012 publicat în Journal of Alzheimer's Disease, cercetătorii din Florida au testat nivelurile de cofeină în sânge la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare, care pot fi precursoare al demenței severe, inclusiv ale bolii Alzheimer.

Când cercetătorii au reevaluat subiecții doi până la patru ani mai târziu, cei ale căror niveluri de cofeină din sânge au fost echivalente cu aproximativ trei căni de cafea au avut o probabiltiate mai mică ca starea lor să fi evoluat spre demență în general, decât cei care au consumat cofeină puțină sau deloc.

5. Protejează ficatul

Mai multe studii publicate în reviste respectate au descoperit că băutul de cafea are efecte benefice asupra ficatului, inclusiv reducerea riscului de deces din cauza cirozei hepatice, scăderea nivelurilor dăunătoare ale enzimelor hepatice și limitarea cicatricilor hepatice la persoanele care au hepatită C.

6. Susține sănătatea inimii

Potrivit unui studiu publicat în 2021 în revista American Heart Association, numit Circulation: Heart Failure, consumul zilnic de una sau mai multe căni de cafea simplă, cu cofeină, a fost asociat cu o reducere semnificativă a riscului pe termen lung al unei persoane de a suferi de insuficiență cardiacă.

Deși nu există suficiente dovezi care să susțină prescrierea cafelei pentru a reduce riscul de apariție a bolilor de inimă, această revelație recentă pare să întărească descoperirile anterioare conform cărora cafeaua este, de fapt, bună pentru sănătatea inimii.

În 2013, revista Epidemiology and Prevention a publicat o revizuire a studiilor care analizează corelația dintre consumul de cafea și bolile cardiovasculare. Datele din 36 de studii diferite au arătat că persoanele care beau trei până la cinci căni de cafea pe zi au un risc mai scăzut de boli de inimă decât cei care nu beau cafea sau beau mai mult de cinci căni pe zi.

Deși motivul nu este clar, o posibilitate este că această băutură ajută la îmbunătățirea controlului vaselor de sânge asupra fluxului sanguin și tensiunii arteriale.

7. Reduce riscul de melanom

Un studiu din 2015, apărut în Jurnalul Institutului Național al Cancerului, a analizat obiceiurile de a consuma cafea a peste 447.000 de oameni, pe parcursul a 10 ani. Cercetătorii au descoperit că cei care au băut patru sau mai multe căni de cafea cu cofeină în fiecare zi au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta melanom decât persoanele care au băut cafea decofeinizată sau fără cafea.

8. Risc de mortalitate mai mic

Cafeaua de dimineață ar putea ajuta la reducerea riscului de deces. Un studiu din 2022 din The Annals of Internal Medicine a arătat că un consum moderat de cafea neîndulcită și îndulcită cu zahăr a fost asociat cu un risc redus de mortalitate. Cercetarea arată că cei care au băut 1,5 până la 3,5 căni de cafea pe zi, inclusiv cu zahăr, au avut un risc cu 30% mai mic de deces din orice cauză, în timpul studiului.

Cele mai norocoase semne zodicale în Anul Iepurelui de Apă

Consumul moderat de cafea

Un doctor în medicină de la USH University Medical Center, Steven K Rothschild, care este un băutor de cafea, a spus că, deși nu ar merge atât de departe încât să recomande o doză mare de cafea pacienților săi, există numeroase cercetări care arată că această băutură poate avea un ușor efect benefic în prevenirea unor boli precum atacurile cerebrale, diabetul și bolile cardiovasculare.

El a subliniat însă că studiile respective au fost efectuate în cazul consumului de cafea neagră, fără grăsimi sau zahăr adăugat.

Cafeaua nu trebuie oferită copiilor, iar adulții trebuie să știe că trebuie să fie precauți în consumarea cafelei dacă au reflux gastric, diabet, osteoporoză sau insomnie. Și, foarte important este consumul moderat al cafelei și un stil de viață sănătos în general!