Dormitorul vostru este un refugiu pașnic pentru odihnă și romantism, de unde plecați proaspeți, ca și renăscuți? Dacă nu, un pic de Feng Shui ar putea fi ceea ce aveți nevoie. Feng Shui, care în mod literal se traduce ca ”vânt și apă”, este vechea artă chineză a designului interior. Scopul este circulația chi (forța vitală sau energia spirituală) și crearea unui mediu armonios care să susțină sănătatea, bunăstarea și fericirea. La nivelul său fundamental, este o artă a designului bazată pe credința că ceea ce ne înconjoară ne afectează.
Echilibrarea elementelor în Feng Shui
În dormitor, ”Feng Shui ne ajută să aranjăm spațiul pentru ca acesta să susțină cât mai bine odihna și legătura cu partenerul și cu noi înșine”, afirmă consultantul în Feng Shui Jayme Barrett, din Los Angeles, autor al cărții ” Feng Shui Your Life”. Indiferent dacă credem sau în filozofia Feng Shui, multe dintre principiile sale au sens din punctul de vedere al designului.
Iată nouă strategii simple ale Feng Shui care vor transforma un dormitor haotic și insipid în sanctuarul seren și senzual al visurilor voastre!
Folosiți culori prietenoase și calmante
Lăsând la o parte simbolistica spirituală, nu există nicio îndoială referitoare la impactul culorilor asupra psihologiei noastre, susține David Daniel Kennedy, profesor de Feng Shui și consultant la Universitatea Berkeley, California, autor al cărții "Feng Shui for Dummies."
Practicanții de Feng Shui recomandă tonuri calde, bogate, de pământ și nuanțe ale pieții, cum sunt teracota, cupru, coral, crem, piersică, cacao, pentru a crea o atmosferă intimă în dormitor. Culorile pastelate, precum bleu deschis, nuanțele de verde și lavandă, dau dormitorului o vibrație liniștită și invită o energie vindecătoare. Roșurile aprinse, oranjurile sunt de obicei asociate cu energia yang, jumătatea masculină a ecuației yang și yin, fiind prea stimulatoare. Rozul și roșul sunt culori romantice, iar folosirea lor în dormitor poate crește romantismul într-o relație, dar prezența lor trebuie limitată la accente, în special pe pat, cum ar fi cearceafurile, pernele și alte elemente.
Patul trebuie poziționat cu grijă
În Feng Shui, poziția obligatorie pentru pat este cât mai departe de ușă, dar într-un loc în care poate fi privită ușa. ”Asta dă un sentiment de siguranță și de protecție”, explică Jayme. Alte recomandări sunt ca patul să nu fie amplasat în unghiul de jos al unui tavan înclinat, sub o fereastră care nu beneficiază de susținerea sau protecția unui perete solid. Tăblia de la capul patului, în special din lemn, este considerată un element favorabil, întrucât oferă sprijin suplimentar pentru cap. Tăblia de la picioare este văzută în schimb ca un blocaj al progresului în viață. Oricum, este important ca picioarele să nu fie pe direcția ușii. În cultura chineză și nu numai, aceasta este numită ”poziția morții”, pentru că decedații sunt transportați cu picioarele înainte. Practicanții Feng Shui consideră că dormitul într-o astfel de poziție ne privează de forța vitală.
Optați pentru linii curbe, nu ascuțite
În cazul în care sunteți în căutarea unor piese noi de mobilier în dormitor, cum sunt noptierele, încercați să le alegeți pe cele cu forme rotunjite. ”Colțurile drepte au prea multă energie ascuțită și pot crea un mediu agresiv în timpul somnului”, explică Jayme. Efectul acestor colțuri poate fi atenuat de acoperirea cu materiale moi sau de plasarea pe ele a unor plante benefice, cu frunze care atârnă peste colțuri.
Faceți ordine!
Din punctul de vedere al Feng Shui, dezordinea simbolizează lucruri nefinalizate, care împiedică progresul în viață. Țineți sub control dezordinea cât mai mult posibil, pentru a permite circulația liberă a chi în cameră. Nu folosiți spațiul de sub pat pentru a depozita cutii cu haine din sezonul trecut, pentru că veți bloca energia și veți aduce stagnarea în viața voastră. Mai mult decât atât, dezordinarea de sub pat are propria energie, care poate perturba somnul, în special dacă are legătură cu munca. Gândiți-vă și ce amintiri și asocieri provoacă obiectele din dormitor și apoi scăpați de cele pe care le asociați cu momente negative din viața voastră. Toate acestea sunt valabile și pentru interiorul dulapului.
Lăsați lumea afară!
Dormitorul trebuie să fie un loc al odihnei, contemplației și intimității, nu al muncii, exercițiilor și al muzicii. Echipamentele sportive, telefonul, televizorul, computerul sau un birou plin vârf cu facturi și documente generează și preiau o mulțime de energie. În plus, vă distrag de la odihnă și romantism. Dacă dormitorul are un dublu rol, folosiți un paravan sau o draperie ușoară fixată în tavan, pentru a separa echipamentele. La fel, câteva cărți pe noptieră sunt în regulă, dar nu și o bibliotecă plină.
Creați un spațiu pentru cuplu
Unu este un număr singuratic, chiar și atunci când este vorba despre decorarea dormitorului. Prezența unei singure noptiere sau a unui singur spațiu pentru urcatul în pat sugerează solitudinea. Dacă sunteți singuri și nu doriți asta, decorați dormitorul ca și cum ar fi prezent un partener acolo, spun specialiștii. În loc de o singură floare într-o vază, plasați un buchet, iar obiectele de artă trebuie să sugereze romantism și unitate. În Feng Shui, colțul cel mai îndepărtat din dreapta dormitorului ar trebui să fie unul al dragostei. Acesta ar trebui decorat cu o fotografie de cuplu sau cu alte elemente care să sugereze un cuplu fericit, o pereche de lumânări, o carte de poezii și o cutie în formă de inimă. O plantă bogată cu frunze rotunjite este un alt element bun. Unul dintre elementele nepotrivite este un pat dublu împărțit pe mijloc, linie care reprezintă un simbol al separării partenerilor, avertizează profesorul David Daniel Kennedy.
Deschideți ochii pentru frumusețe
O strategie comună pentru Feng Shui este alegerea artei sau a unor obiecte care descriu lucruri pe care le doriți în viața voastră, indiferent să este vorba despre succes, dragoste sau pace interioară. Specialiștii recomandă expunerea obiectului de artă preferat pe peretele opus patului. Ultimul lucru pe care îl vedeți înainte de a vă culca și primul pe care îl vedeți când vă treziți ar trebui să fie ceva care vă bucură și vă inspiră, a explicat Jayme.
Iluminarea corectă
Atunci când este vorba despre iluminarea dormitorului, experții în Feng Shui spun că flexibilitatea este esențială. Doriți multă lumină naturală în timpul zilei, lumină blândă după-amiaza și întuneric noaptea, a spus David, explicând că expunerea la lumina soarelui dimineața influențează nivelul serotoninei și influențează tot restul zilei. Sursele de lumină artificială trebuie să fie diverse, deasupra capului, pe masă și pe perete.
Creați un rai senzual
Pe lângă crearea unei camere frumoase, aceasta trebuie umplută cu lucruri pe care ne place să le mirosim, atingem, gusta sau auzi, o cutie cu o comoară senzorială. Între aceste elemente se numără lumânările, lenjeria plăcută la atingere și muzica relaxantă.